lördag 5 november 2016

Kaisersemmeln



Keisersemmeln är verkligen ett lyxbröd. Det tar lite tid att göra eftersom varje bröd både kavlas och sen viks flera gånger. Men det recept jag har ger bara 20 bullar vilket brukar vara precis så många jag orkar göra. Några gånger har jag lockats att göra dubbel sats eftersom bullarna är så goda men det brukar jag alltd ångra när det är dags för utbakningen.

Kanske det bästa med bullarna är att de går utmärkt att tina i ugnen om de varit frysta och då smakar de precis lika gott som när de är nybakta. Ett perfekt helgbröd helt enkelt!

Här är mitt recept
25 g smör, smältes
5 dl vatten blandas med det varma smöret. Kolla så det inte blir för varmt!
50 g jäst
1.5 tsk salt
1 tsk socker
Ca 13 dl vetemjöl

Arbeta degen ca 15 minuter.
Låt vila i bunke ca 1 timme.
Ta upp degen på bänken och dela i 20 delar som rullas till bollar.
Kavla varje bulle till ca 15 cm i diameter.
Sen är det dags för att vika bullarna. Vår bakbok har en bild som beskriver hur man gör. Det är också där jag hittat receptet från början.
Lägg bullarna på mjölad handdukar med vikningen nedåt.  
Jäs ca 30 minuter
Lägg bullarna med vikningen uppåt på en plåt.
Grädda i 12 minuter i 250 graders värme.
Klart!


2 kommentarer:

  1. Ser så gott ut.
    Tack för att du delar med dig av receptet, kommer att testa.
    Annika

    SvaraRadera